Na Slovensku máme veľa dobrých syrov, aj keď sa na pultoch našich obchodov často neobjavujú, pretože ich vyrábajú malí producenti. Pozrite si, ktoré syry sú najchutnejšie.
Na Slovensku máme veľa dobrých syrov, aj keď sa na pultoch našich obchodov často neobjavujú, pretože ich vyrábajú malí producenti. Pozrite si, ktoré syry sú najchutnejšie.
Prečo je syr taký výnimočný ?
Veľa ľudí si život bez syra nedokáže predstaviť. Konzumujú ho každý deň, pretože im chutí a veria, že je prospešný pre ich zdravie. Nie je však syr, ako syr.
Dozvedieť sa viac
Oficiálna stránka Značka kvality SK uvádza zoznam aktuálnych držiteľov Značky kvality SK a Značky kvality SK GOLD.
Vyrábali ho u nás už pred stáročiami, ako špecialitu ho vozili až na viedenský cisársky dvor. Zažil slávu aj pád do zabudnutia. Po slovenskej bryndzi či skalickom trdelníku sa stal ďalším výrobkom s chráneným označením na území Európskej únie.
Nie je syr, ako syr!
A hoci sú slovenským výrobcom mliečnych výrobkov hádzané polená pod nohy, v obchodoch stále dokážeme nájsť aj poctivé produkty. Aká je momentálna situácia na trhu? Prečo majú farmári hlavy v smútku a ako spoznáme kvalitný syr, nám vysvetlil majiteľ známej syrárne Martin Gračka.
Syr vzniká tým, že sa zahreje mlieko s nasadenými štartovacími kultúrami a následne sa zrazí. Pomôže tomu syridlo, kyselina mliečna, alebo kombinácia oboch, ktorá je využívaná hlavne pri výrobe čerstvých syrov a ktorej pôsobením priamo získame tvaroh. Kyselina mliečna sa používa pri syroch z kyslého mlieka, ako sú tvarôžky, a syridlo (najlepšie enzým zo žalúdkov neodstavených teliat) je vhodné pre väčšinu syrov.