Národný program podpory poľnohospodárskych výrobkov a potravín „Značka kvality SK“ pôsobí na slovenskom trhu od roku 2004, od začiatku 90. rokov. Dôvodom vzniku bolo zabezpečenie postačujúceho množstva informácií spotrebiteľom o bezpečnosti a kvalite domácich výrobkov a tiež aj zabezpečiť podporu spotreby domácej potravinovej produkcie v rozvíjajúcom sa konkurenčnom prostredí po vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie.

Značka kvality SK je považovaná za prostriedok slúžiaci na identifikáciu domácej produkcie, ktorej cieľom je upriamenie pozornosti spotrebiteľov na domáce slovenské potraviny, ktorým kvalita nechýba a uľahčenie pri rozhodovaní pri nákupoch v pestrej ponuke domácich potravinárskych výrobkov.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je garantom udeľovania Značky kvality SK prostredníctvom Komisie na posúdenie a udelenie Značky kvality SK poľnohospodárskym produktom a potravinám, ktorú menuje minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SK. Garancia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je hlavným rozdielom Značky kvality SK oproti ostatným označeniam kvality poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, ktoré sa na trhu používajú. Štátna veterinárna a potravinová správa SR, zodpovedný orgán úradnej kontroly, vykonáva pravidelnú kontrolu kvality a bezpečnosti výrobkov označených logom Značka kvality SK.
Výrobcovia, ktorí chcú aby sa ich výrobky ponúkané na trhu pýšili logom Značka kvality SK musia spĺňať nasledovné kritéria:
- splnenie požiadaviek ustanovených príslušnými právnymi predpismi potravinového práva;
- vykazovanie kvalitatívnej charakteristiky výrobku opísanej v technickej dokumentácii žiadateľom;
- výrobok obsahuje najmenej 75 % z celkovej spotreby surovín z domácej výroby, pričom do výpočtu percentuálneho zastúpenia surovín sa pridaná voda nezapočítava (ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v Slovenskej republike dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácej suroviny v nich sa nepredpisuje a žiadateľ zdôvodňuje, prečo nespĺňa podiel suroviny domáceho pôvodu);
- na území Slovenskej republiky sa uskutočňujú všetky fázy výrobného procesu (s výnimkou surovín z dovozu).
Tradíciou na stalo udeľovanie značky kvality SK pri príležitosti výstav Agrokomplex meste Nitra a Danubius Gastro v meste Bratislava. Značka kvality SK je udeľovaná spravidla na dobu troch rokov, v prípade sezónnych výrobkov je značka udeľovaná na dobu jedného roka. Pokiaľ dôjde k nedodržaniu podmienok, ktoré vyplývajú z rozhodnutia o udelení Značky kvality SK, svojím konaním poškodzuje hodnotu značky alebo jeho konanie je v rozpore s marketingovými cieľmi a zásadami Značky kvality SK, označenie Značka kvality SK môže byť majiteľovi odňaté.
Logo Značka kvality SK bolo zavedené v národných farbách Slovenskej republiky. Bielo-modro-červený nádych loga má spotrebiteľa informovať o tom, že výrobok predstavuje kvalitnú potravinu vyrobenú na území Slovenskej republiky.
Výrobky spĺňajúce vlastnosti s nadštandardnou kvalitou môžu získať Značku kvality SK GOLD Musia však prejsť odborným posúdením a získať odporúčanie od komisie.

Takýmto logom sa smú pýšiť výrobky, ktoré sa na základe svojich kvalitatívnych parametrov výrazne odlišujú od výrobkov im podobným.
Potraviny označené logom Značka kvality SK alebo Značka kvality SK GOLD sú zaručené slovenskou kvalitou. Logo Značka kvality SK je za celé obdobie existencie ku dňu 28. februára 2018 aktuálne používané na 1292 výrobkoch od 162 výrobcov, z toho logo SK GOLD je na 641 výrobkoch od 118 výrobcov.